Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) je posledica kajenja in zaradi nje po vsem svetu trpi več kot 64 milijonov ljudi. KOPB je bolezen zoženih dihalnih poti, vključno z emfizemom in kroničnim bronhitisom.

Vpliv prehrane na KOPB je že dokazan. Švedski znanstveniki so naredili raziskavo, kjer je sodelovalo skoraj 45 tisoč moških, starih med 45 in 79 let. Raziskava je trajala petnajst let, od leta 1997 do 2012.

Kako je potekal celoten postopek?

Vsak anketiranec je moral posredovati podatke o pogostosti uživanja določenih živil, višini, teži, stopnji izobrazbe, telesni pripravljenosti, uživanju alkohola, številu pokajenih cigaret v starostnem obdobju 15-21, 21-30, 31-40, 41-50 in 51-60 let.

V povprečju je 63 % vprašanih eno obdobje v življenju kadilo, 24 % je trenutno kadilcev, medtem ko jih 38,5 % še nikoli ni kadilo. Med raziskavo je bilo registriranih 1918 bolnikov s KOPB. Pri posameznikih, ki so dnevno zaužili pet obrokov sadja in zelenjave, je bilo tveganje za KOPB kar za 35 % manjše kot pri tistih, ki so pojedli dva ali manj obrokov sadja in zelenjave na dan!

Vsaka dodatna porcija sadja in zelenjave dnevno je zmanjšala tveganje za KOPB za 4 % pri nekdanjih kadilcih in za 8 % pri aktivnih kadilcih. V okviru študije so znanstveniki raziskali tudi, kako določena živila prispevajo k zmanjšanju obstruktivne bolezni. Ugotovljeno je, da živila, kot so zelena listnata zelenjava, paprika, jabolka in hruške, najbolj vplivajo na zmanjšanje tveganja. Jagode, banane, korenje, paradižnik, česen, čebula in grah pa tveganja ne zmanjšujejo bistveno. Antioksidanti v sadju in zelenjavi lahko zmanjšajo negativni vpliv in tveganje za pojav.

Iz tega ne moremo sklepati stoodstotno trdnih zaključkov, a kadilci – nič negativnega se ne bo zgodilo, če pojeste kakšen kos sadja več.