Človeška vrsta ima v naravi šibko sposobnost razmnoževanja, ker je plodnost ženske tudi v normalnih pogojih izjemno nizka.

Namreč, če ima mlad zdrav par spolne odnose ravno v času ovulacije, je možnost, da ženska zanosi, le 25 %. Pri ženskah, starejših od 40 let, pa se zmanjša na le 5 %. Poleg tega velik odstotek zarodkov zelo zgodaj propade (tako imenovana biokemična nosečnost – zarodek umre takoj po spočetju). Tako pridemo do zaključka, da je verjetnost, da bi ženska zanosila po prvem menstruacijskem ciklusu, le približno 10 %.

Primarna neplodnost je nezmožnost zanositve pri mladem paru, ki ima eno leto redne in nezaščitene spolne odnose, sekundarna neplodnost pa je nezmožnost zanositve po vsaj eni prejšnji nosečnosti. Izraz zmanjšana plodnost se nanaša na stanje, v katerem zdrav par v plodnem obdobju življenja zanosi po daljšem obdobju, kot je to običajno pri normalno plodnem paru. Zato bi morali mladi zdravi pari biti potrpežljivi in ​​poiskati zdravniško pomoč šele po letu rednih nezaščitenih spolnih odnosov. V primeru, da je ženska starejša od 35 let, je priporočljiv obisk zdravnika že po 6 mesecih neuspešnih poskusov nosečnosti.

Če pogledamo vzroke za neplodnost: v 30 % je razlog pri ženski, enak odstotek velja za moške in za kombinacijo obeh, v 10 % pa vzroka ni mogoče ugotoviti s sodobnimi metodami (nepojasnjena neplodnost).

Najpogostejši vzroki neplodnosti pri ženski so: težave z ovulacijo, endometrioza, sindrom policističnih jajčnikov, anomalije ženskega reproduktivnega sistema, starost ali prezgodnja menopavza.

Najpogostejši vzroki za neplodnost pri moških: nezmožnost proizvodnje sperme ali slaba kakovost sperme (to je razlog celo v 30 – 40 %).

Pri moškem je zelo pogosto kombinacija več dejavnikov. To velja za oligoastenozoospermijo, ko se število semenčic in njihova gibljivost hkrati zmanjšata. Najtežja oblika je azoospermija, tj. popolno pomanjkanje sperme v ejakulatu. Težave z moško neplodnostjo rešuje androlog, specialist, ki zdravi moški spolni sistem.

Če sumite na neplodnost, se obrnite na svojega zdravnika. Čeprav vas bo čakalo veliko testov in je situacija že tako ali tako stresna, poskusite ostati pozitivni. Na ta način se reši veliko!