Za kaj se gre?

Osteoartroza je revmatična, degenerativna bolezen sklepov, ki jo spremljajo kronične bolečine, omejena gibljivost in težave pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti. Najprej prizadene hrustanec na sklepnem delu. S časom se sklepni hrustanec spreminja – površina postaja neravna, lahko razpoka in v njem se lahko nabira večja količina tekočine.

Osteoartroza je zelo pogosta, ima velik vpliv na kakovost življenja in jo lahko uvrstimo med bolezni, ki spremljajo ljudi sodobnega časa. Prizadene lahko tako moške kot ženske, čeprav je dvakrat pogostejša pri ženskah.

Vzrok za to bolezen še ni povsem znan. Na nastanek in potek pa vplivajo številni dejavniki: starost, spol, genetska nagnjenost, hormonske motnje, prehrana, športna aktivnost, debelost …

Kako poteka bolezen?

Najprej se pojavijo bolečine ob večjih obremenitvah, kot je daljša hoja ali stoječ položaj. Ko bolezen napreduje se lahko pojavijo bolečine v mirujočem stanju. Ob daljšem mirovanju (na primer zjutraj, ali ko dlje časa sedimo) se pojavi okorelost sklepov. Sklep se z napredovanjem bolezni debeli, vse slabše je gibljiv, pri premikanju pa lahko slišimo tudi pokanje v sklepu

Zdravljenje osteoartroze je precej kompleksno. V prvi vrsti gre za vzdrževanje primerne telesne teže, vsakodnevno vadbo in razgibavanje sklepa. Ob hudi bolečini si lahko pomagate tudi s protibolečinskimi tableti ali lokalnimi antirevmatiki (mazila, geli). Vsekakor pa je priporočljiv obisk zdravnika.