Glavna in temeljna razlika pri zdravilih je v tem, da prehranska dopolnila pomagajo in zdravila zdravijo.

Prehranska dopolnila so koncentriran vir hranil ali drugih snovi s prehranskimi ali fiziološkimi funkcijami, posamezno ali v kombinaciji. Njihov namen je dopolnjevati običajno prehrano. Na ta način se poveča splošna odpornost organizma na stres zaradi zunanjih vplivov, pomagajo pa tudi ohranjati telesne fiziološke funkcije.

Hranila in druga prehranska dopolnila so: aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, rastline in rastlinski izvlečki ter mikroorganizmi.

Prehranska dopolnila se tržijo v različnih dozirnih oblikah (tablete, kapsule, praški, tekočine, ploščice, čaj, kapljice, sirup itd.), na etiketi pa morajo biti označene kot “prehransko dopolnilo”.

Celotna poplava prehranskih dopolnil na trgu je prinesla veliko različnih prehranskih dopolnil, ki niso vedno preverjene kakovosti. Zato morate biti previdni. Svetujemo vam, da se pri nakupu obrnete na farmacevta.

Prehranska dopolnila zasedajo pomembno mesto v vsakdanjem življenju. Preden pa se zanje odločite, je potrebno uvesti kakovostno in raznoliko prehrano, se ukvarjati s telesno dejavnostjo in redno spremljati zdravje.