Narava nam daje resnično veliko neverjetnih rastlin, ki lahko pomagajo našemu zdravju. Vsak dan znova in znova iz različnih koncev sveta odkrivamo nove ali spoznavamo tiste, ki se uporabljajo že stoletja.

Ena takšnih rastlin je noni!

Noni je zimzeleno drevo, ki raste v Polineziji, jugovzhodni Aziji in na obrobju vzhodne Indije. Že pred 2000 leti so ga uporabljali za barvanje oblačil ter kot hrano in zdravilo.

Tudi danes, v 21. stoletju, ga uporabljajo v zdravstvene namene – stebla, listi in cvetovi se uporabljajo za pomoč pri številnih boleznih.

Danes se najpogosteje uporablja v obliki sirupa.

Ste vedeli, da se tej rastlini reče tudi “drevo glavobola”? Nekatere raziskave so pokazale, da noni zmanjšuje bolečino.

Aktivira tudi makrofage in krepi imunski sistem, ki nato proizvede več limfocitov. Študije so pokazale, da uživanje nonija deluje antibakterijsko. Če imate težave z imunskim sistemom – je noni eden naših najbolj priporočljivih zaveznikov!

Noni spodbuja tudi serotonin in melatonin, dva izjemno pomembna hormona.

Nekoč so noni uporabljala tudi plemena jugovzhodne Azije, da so ohranila svojo kožo zdravo. Študije dejansko kažejo, da je noni odličen proti ekcemom in nekaterim glivičnim okužbam. Za bolj mladosten in zdrav videz ga je priporočljivo drgniti po koži.

Izpostavili smo nekaj koristi, ki jih prinaša uživanje in uporaba rastline noni. Sedaj pa le skočite po sok iz tega sadeža in uživajte v zdravju.