Lahko zaradi hrane težko spite. In vsi vemo, kako pomemben je spanec. Pa poglejmo kaj in zakaj ne bi smeli večerjati.

Mastna in začinjena hrana vas lahko “napihne” pred počitkom, zaradi odvečnega sladkorja pa boste težje zaspali. Ampak, to ve bolj ali manj vsak, ki se je kdaj lotil kakšne diete. V tem blogu vam želimo pokazati nekaj živil, zaradi katerih vas lahko čaka neprespana noč.

Polnomastni siri

Tudi siri, bolj nasičeni z maščobo, so lahko izziv za prebavo. Raziskovalci so ugotovili, da lahko uživanje teh sirov povzroči tudi zgago. Če greste v posteljo takoj po sirovem narezku, obstaja izrazita nevarnost refluksa, kar vodi v nelagodje in bolečino v prsih.

Če imate radi sir, ga jejte vsaj 4 do 6 ur pred spanjem. V kolikor pred spanjem čutite potrebo po mlečnih izdelkih, je kozarec mleka precej boljša alternativa, zahvaljujoč aminokislini triptofan pa bo tudi spanec boljši.

Črna čokolada

Vemo, da ima črna čokolada zelo pozitivne učinke, vendar … ne pred spanjem. Čokolada ima veliko polifenolov, hkrati pa je tudi vir kofeina. In vemo, da se po kofeinu težje zaspi.

V 100 g čokolade je približno toliko kofeina, kot ga je v eni skodelici kave! V času 5–7 ur po zaužitju je v telesu še vedno 50 % zaužitega kofeina, po 8–10 urah se ga izloči 75 %.

Burger

Tudi govedina je zdrava. Vendar se ta pomemben vir železa in beljakovin prebavlja nekoliko dlje. Še posebej, kadar je govedina v burgerju in vsebuje večjo količino maščobe. Svetujemo, da se odločite za piščanca na žaru, če želite pred spanjem pojesti nekaj mesa.

Sendvič

Če ste med pripravo postelje jedli sendvič iz sosednje trgovine … no, imamo slabe novice za vas. Zaradi velike količine natrija lahko te jedi za seboj pustijo občutek napihnjenosti in zadržijo tekočino v želodcu, kar je vsekakor slabo za dober spanec. Ali še bolj nepraktično, zaradi tovrstne hrane boste žejni in ko ste žejni, pijete veliko vode in ko pijete veliko vode pred spanjem… no, sami veste – vaš spanec bo moten zaradi nenehnega odhoda v kopalnico. Ali pa boste spali v odmorih med tekom na stranišče.