Se spomnite časov, ko so se letni časi spreminjali v skladu s koledarjem in nam ni bilo treba vsak teden menjavati zimske, jesenske in spomladanske garderobe?

Povedano po resnici, tudi mi se teh časov spomnimo zelo megleno! Nove globalne spremembe so letne čase skoraj povsem izničile. Temperaturna nihanja včasih dosežejo 15 stopinj razlike na tedenski ravni.

Razen tega, da to vpliva na naše delovanje nasploh in nas vznemirja – ste vedeli, da takšne »tektonske« temperaturne spremembe lahko močno vplivajo na vaše zdravje?

Najprej se pojavijo vrtoglavice, glavoboli in bolečine v kosteh. Strokovnjaki tudi prek televizijskega zaslona opozarjajo vse tiste, ki imajo težave s srcem – da naj bodo v obdobju takšnih velikih nihanj še posebej previdni. Nenadna znižanja temperatur lahko povzročijo pogostejše krče oziroma krčenje krvnih žil, kar lahko vodi v mnoge zaplete, kot je na primer hipertonična kriza. Pri intenzivnem krčenju pa lahko pride tudi do možganske kapi. To so glavna tveganja pri nenadnih znižanjih temperatur, medtem ko lahko močni vetrovi vplivajo na poslabšanje težav s kožo.

Seveda, na vremenske razmere nimamo vpliva, lahko pa svoje telo pripravimo na takšne situacije! Ključ se skriva v zmernosti – pomembno je, da tudi med temperaturnimi nihanji ohranimo zmerno enakomeren življenjski ritem, se ne prenajedamo in ne pretiravamo s telesno aktivnostjo.

In zato – ne dovolite stresu, da prevzame krmilo nad vašim življenjem in bodite skrbni do svojega vsakodnevnega ritma. Seveda pa poskusite tudi »obrniti igro« in se veselite sončnih dni, ki se nam obetajo v kratkem!