Zagotovo ste se vsaj enkrat v zadnjih nekaj letih srečali s težavami s prebavo, napihnjenostjo in prekomernimi plini

Strokovnjaki so enotnega mnenja, da je to ena od bolezni sodobnega časa, ki ji botrujejo naraščajoča raven stresa, neuravnotežen ritem življenja in neustrezna prehrana. Razdražljivo črevesje, kot imenujemo to bolezen, označujemo tudi z izrazom »živčno črevesje«. Bolezen je še posebej pogosta pri mlajših osebah, in sicer v starosti med 20 in 30 let.

Pri tej bolezni se ne pojavljajo spremembe na črevesju, toda krčenje črevesja, ki ga imenujemo peristaltika je v neravnovesju, kar v trebuhu povzroča pravo »žurko«. Čeprav razdražljivo črevesje ne vodi v resne bolezni, pri večini obolelih uradna diagnoza ni postavljena, zdravljenje pa ni predpisano.

Kako pomiriti razdraženo črevesje?

Strokovnjaki so si enotni, da je ključ do rešitve zgoraj opisane težave v načinu prehrane, oziroma v uživanju zdravih, uravnoteženih obrokov in prehranskih dopolnil. To pomeni uživanje magnezija, ki odlično sprošča mišičje želodca in črevesja, vitamina D, ki zmanjšuje tveganje za nastanek vnetnih obolenj debelega črevesa, kot posebej koristne pa so se pokazale tudi določene rastline, kot je na primer lan. Pomagajo pa tudi prehranska dopolnila z mešanico bakterijskih kultur.

Pomirite razdraženo črevesje – ponovno vzpostavite ravnovesje v svojem telesu!