Ne maramo zapletanja z izrazi, ko to ni potrebno, in si prizadevamo slediti modri misli, da če nečesa ne znaš pojasniti s preprostimi besedami, ustreznega znanja sploh nimaš.

Vendar bi bilo koristno spoznati vsaj eno ali dve novi besedi, tako da bi lahko ločili med pojavoma, ki sta zelo pogosta v vsakdanjem življenju

Črevesje nam lahko še kako povzroča skrbi, pa tudi bolečine po celem telesu. Najpogostejša težava, s katero se srečujemo, je pomanjkanje spontanega praznjenja črevesja oziroma obstipacija. Skoraj enako pogosta je težava, ko se črevesje sicer prazni, vendar z muko zaradi trdega in suhega blata.

Prvi pojav je v medicini znan kot obstipacija, drugi pa kot konstipacija! Toda v našem »vsakdanjem« jeziku se je tako za prvi kot drugi pojav uveljavila beseda zaprtje!

Poglejmo razliko med njima nekoliko podrobneje. Obstipacijo običajno zelo enostavno odpravimo – dovolj je pogostejša telesna dejavnost, pitje večjih količin vode ter prehrana bogata z vlakninami. Konstipacija ima podobne vzroke nastanka, lahko pa jo povzroči tudi leno črevo oz. pojav, ko se blato zaradi nepravilnega krčenja mišičja črevesja skozi črevesje premika počasi.

Razen splošnih nasvetov, se za reševanje težav s konstipacijo priporočajo tudi razne alternativne metode, kot so akupresura in masaža trebušnega predela, ki naj bi aktivirale črevesje.

Če se vam takšna masaža ne zdi privlačna (ne skrbite, niste edini), farmacija ponuja povsem drugačen in, prepričani smo, privlačnejši način, da »prebudite« svoje črevesje!