Zaradi dinamike sodobnega časa, kjer je večurno sedenje pred računalnikom postalo samoumevno, so težave z vidom zelo pogoste med vsemi kategorijami prebivalstva.

Ljudje se za izboljšanje vida najpogosteje odločijo za očala, vse več pa jih izbere kontaktne leče. Te so se izkazale kot praktična in priročna rešitev za pomoč očem.

Ta blog namenjamo primerjavi prednosti in slabosti leč!

 

  1. Z vidika estetike je prednost ta, da ni okvirja. Ne bo vam treba skrbeti, kako ste videti z očali ali jih usklajevati z garderobo. Po drugi strani pa, če ste si z očali res všeč – vedno lahko uporabite takšna brez dioptrije.
  2. Ker se leče prilegajo očem neposredno, se posledično izboljša kakovost vida, predvsem perifernega vida, s katerim imajo ljudje, ki nosijo očala včasih težave.
  3. Sicer “šibek” argument – vendar se zaradi pogostih vremenskih sprememb očala pogosto zameglijo, ko vstopite v toplejši ali hladnejši prostor, kapljice dežja padajo na stekla in še slabše je, ko jih razmažete – zaradi brisanja se na steklih pogosto naredijo risi … Takšnih težav pri kontaktnih lečah ne boste imeli!
  4. Nekatere leče lahko med spanjem celo preoblikujejo roženico, kar je v medicini znano kot ortokeratologija. Ta lahko začasno reši problem kratkovidnosti, tako da lahko naslednji dan bolje vidite tudi brez leč.

Seveda ima vsak “za” svoj “proti”. Leče imajo tudi nekatere slabosti – mnogi se pritožujejo, da jih ne znajo pravilno namestiti in jim to povzroča neugodje. Če zaspimo z dnevnimi lečami, se lahko naslednji dan zbudimo z rdečimi in razdraženimi očmi.

Nekatere vrste leč lahko tudi zmanjšajo dostop kisika do očesa, kar lahko moti normalno fiziologijo roženice. Dejstvo je, da lahko umetni material, iz katerega so leče narejene povzroči suhost oči, ne glede na to, kako nežen in prilagodljiv je.

Moder odnos do opisane problematike vključuje uporabo kontaktnih leč ob tem, da vam je vedno na voljo par očal – za vsak primer.