Obstajajo teme, o katerih neradi govorimo, kar pa neposredno poveča tveganje za nastanek določenih bolezni.

Ena teh tem so zagotovo spolno prenosljive bolezni in prav njim želimo nameniti ta blog –želeli bi začeti pogovor o tem, kako nevarne so in o načinih, na katere se prenašajo.

Na letni ravni se v svetu zabeleži 500 milijonov novih primerov spolno prenosljivih okužb. Med najbolj nevarnimi posledicami teh okužb so neplodnost tako pri ženskah kot pri moških, splav v pozni nosečnosti in prezgodnji porod ter prenos okužbe na otroka. Preprečevanje okužb temelji na ustreznem izobraževanju mladostnikov še pred vstopom v spolno aktivni del življenja, zgodnjem odkrivanju okužb, učinkovitem zdravljenju tako okužene osebe kot vseh njenih spolnih partnerjev/ partneric ter z uvedbo preventivnega cepljenja. Zdravljenje običajno zajema več oseb, še posebej pozorni bi morali biti na okužene nosečnice zaradi nevarnosti, ki jo okužba predstavlja za otroka.

Okužbe urogenitalnega sistema so lahko bakterijske, virusne, glivične in protozoarne.

Spolno prenosljive bolezni

Spolno prenosljive bolezni

Najpogostejša spolno prenosljiva okužba je okužba s humanim papiloma virusom (HPV). Virus se ne prenaša s krvjo, temveč s stikom sluznice in kože ob penetraciji. Spolni kontakt brez penetracije je prav tako možen, vendar se na ta način bolezen prenaša redkeje. Okužba s HPV z nizko stopnjo tveganja se redko prenese z matere na otroka. Nekatere od metod zdravljenja so krioterapija, elektrokardiografija, kirurška ekscizija, lasersko zdravljenje in imunoterapija. Po terapiji se je priporočljivo izogibati stresu in ponovni okužbi s strani partnerja.

Genitalni herpes – povzroča ga humani herpes simplex virus (HSV) in se pojavlja predvsem pri mlajših spolno aktivnih osebah in pogosto pri HIV pozitivnih osebah.

Najbolj znana spolno prenosljiva okužba pa je najbrž okužba s HIV-om. Znaki in simptomi so pogosto nespecifični, običajno pa jih spremlja povišana telesna temperatura, vnetje grla, osip, povečane bezgavke in glavobol. Okužba s HIV-om brez simptomov je lahko prisotna od sedem do deset let pred pojavom simptomov AIDS-a, med katerimi so izguba več kot 10 % normalne telesne mase, več kot mesec dni povišana telesna temperatura (višja od 38 °C), dolgotrajna driska brez jasnega razloga, glivična okužba in ponavljajoč se herpes.

Tveganju so še posebej izpostavljene osebe, ki pogosto menjajo spolne partnerje, ne uporabljajo ustrezne zaščite ali ne uporabljajo sterilnih igel. Tveganju so izpostavljeni tudi zdravstveni delavci, ki ob stiku s krvjo ne uporabljajo ustrezne zaščite.

Klamidija – najpogostejša spolno prenosljiva bolezen, ki povzroči 50 % vseh nespecifičnih okužb sečil in več kot 50 % vseh primerov vnetja obmodka (epididimitis).

Okužbo imenujejo »tiha«, saj pri 50 % moških in 70 % žensk simptomi sploh niso vidni. Zdravimo jo z antibiotiki, vendar zdravljenje ne daje vedno najboljših rezultatov. V mnogih primerih okužba s klamidijo vodi v neplodnost.

Kmalu vam bomo predstavili več, do takrat pa pazite na varnost in zaščito.